Het lichaam is een intelligent systeem dat van nature zelfregulerend is. (Vroegkinderlijk) trauma ontregelt dit zelfhelend vermogen. Hoe kunnen we het lichaam helpen om zijn zelfregulering terug te vinden? En kan de gezondheid van mijn ‘meertje’ los gezien worden van de gezondheid van de andere meertjes die door dezelfde rivier verbonden zijn?
Er is voortdurend een enorm gesofisticeerde communicatiestroom aan de gang tussen miljarden organismen, binnen die organismen, tussen mens en niet-mens, tussen lichaam en geest. Dat geldt voor families, vriendschappen, maar ook voor de relatie met het grotere levensweb.
Zoals het kloppen van een gezond hart nooit regelmatig en voorspelbaar is, kan gezondheid in bredere zin ook begrepen worden als een wisselend, dynamisch evenwicht-in-beweging-en-in-relatie-tot.
Gezondheid kan mijn inziens dus niet anders dan systemisch bekeken worden. Dat voelt natuurlijk voor mij vanuit mijn opleiding tot gestalttherapeut en vanuit mijn eigen zoektocht. Mijn interesse gaat al mijn hele (professionele) leven uit naar de wisselwerking tussen mensen, systemen, gehelen, lichaam en geest. Naar de tussengebieden, die plaats waar beweging mogelijk is en waar mogelijkheden zijn. Naar integratie van die delen van onszelf waar we door trauma (klein en groot) minder voeling mee hebben. Naar heling.
In deze drie dagen worden inzichten in het thema vervlochten met (familie-)opstellingen en ervaringsgerichte oefeningen.
Praktisch: drie donderdagen: 18/09/2025, 16/10/2025 en 13/11/2025, telkens van 9u30 tot 16u30, deelnameprijs 750 euro
Informatie en inschrijving: www.vidende.be: https://www.vidende.be/product/een-systemische-kijk-op-gezondheid/